Europas 20 billigste destinationer for madoplevelser og hotelovernatninger

Af Vibe Fogh-Andersen,

Se hvilke destinationer, som tilbyder de billigste restaurantbesøg og hotelophold.

Indexet scorer byerne på en skala fra 0 til 100 ud fra gennemsnitspriser for hotelophold og restaurantbesøg. Jo tættere på 100 byen ligger på indexet, jo billigere er det. Brug oversigten som inspiration til nye rejsedestinationer, der tilbyder billige overnatninger og lokale kulinariske oplevelser.

Nedenfor giver vi dig foodie tips fra lokale mad-elskere for 10 udvalgte destinationer fra indexet: Sofia, Brno, Krakow, Bukarest, Istanbul, Sankt Petersborg, Budapest, Porto, Las Palmas og Thessaloniki.

 

Sofia, Bulgarien

Alexander Nevsky-katedralen i Sofia, Bulgarien: Billigste destinationer i Europa

Spis som de lokale i Sofia

Dobrina Kancheva:

“Banitsa er et bagværk af filo-dej med ost, som fås i bagerier overalt. Det er et must-try! Et andet populært street-food-must-try er princesa strandzhanka. Det er et stykke brød, der grilles eller bages og toppes med hakket kød. Sørg for at drikke den salte yoghurt-drik, Ayran, til.

Kød er nøgleordet i det bulgarske køkken. Vi elsker kød! Især grillet. På Chevermeto kan du få lækre, lokale grill-retter. Det koster 5 leva (20 kr.) at komme ind, fordi der hver aften er live musik med traditionel dans.

Jeg spiser tit på The Thirsty Dragon. Maden er rigtig god, og på varme sommeraftner findes der ikke noget bedre end at sidde i skyggen af deres store egetræer med en kold øl.

Happy er en af de mest succesfulde, lokale restaurantkæder i Bulgarien. Jeg vil karakterisere den som en fancy fast food restaurant. De skifter hele tiden menuen ud, så man bliver aldrig træt af at komme her. Der er desuden et helt specielt sammenhold og kultur på stedet, som giver det en ekstra stjerne i min bog. Hvis en af tjenerne f.eks. kommer til at smadre en tallerken, så klapper og hujer hele restauranten.

Og tilsidst, hvis du savner et sundt og varmende alternativ til fastfood, så besøg SupaStar. Her får du et bredt udvalgt af lækre, bulgariske supper til gode priser.”

 

Brno, Tjekkiet

Peter og Paulus-katedralen i Brno, Tjekkiet: Billigste destinationer i Europa

Spis som de lokale i Brno

Pavel Seda:

“Som mange nok ved, er vi vilde med øl. De lokale spiser derfor ofte på   bryggerierne. Du kan f.eks. besøge Starobrno Brewery. En anden god restaurant er Spalicek.

Must-try-food er helt bestemt dumplings med svinekød (vepřo knedlo zelo). De er også gode med andekød. Prøv desuden at bestille en traditionel stegt and med kartofler, sovs og rødkål (kachna s bramborovým knedlíkem se škvarky a se zelím). Til dessert skal du prøve Beleše. Det er en form for doughnut-pandekage med syltetøj.

Brno ligger i en fantastisk vinregion, så jeg vil anbefale, at du besøger en af byens mange vinkældre for at smage vores vin. Det er også populært at tage på wine-bike-tours i området.

Til sidst vil jeg give et ekstra tip, som ikke er madreleteret. Hver sommer afholder vi en fyrværkeri-konkurrence (Ignis Brunesis), og det er bestemt værd at se!”

 

Krakow, Polen

Krakóws hovedtorv, Rynek Główny, Polen: Billigste destinationer i Europa

Spis som de lokale i Krakow

Magdalena Saganowska:

“Jeg vil helt bestemt anbefale, at du smager vores skønne, mættende antipasti: Svinefedt (smalec), sure agurker (ogorek kiszony) og vores lokale ost (oscypekm), der produceres i bjergene. Vi spiser den med tranebær til.

Hvis du vil have et billigt måltid, så besøg Przystanek Pierogarnia. De serverer fantastiske, traditionelle dumplings (pierogi) til en endnu mere fantastisk pris.

Restaurant Starka og Restaurant Old Town er gode, steder at prøvesmage alle former for lokal, polsk mad i Krakow. Prøv f.eks. svinekød tilberedt i øl.

Du må ikke forlade Polen uden at have prøvet vores brødsuppe med æg og pølse (zurek), svineskank (golonka) og schnitzel (kotlet schabowy).

Det er også vigtigt, at du husker at drikke et vodka-shot efter din middag! Dette hjælper dig med at fordøje de tunge, solide måltid mad. Vi drikker enten vores vodka med en sur agurk eller, hvis du er rigtig modig, kan du bestille en vodka sledzik…”

 

Bukarest, Rumænien

Rumænsk athenæum i Bukarest, Rumænien: Billigste destinationer i Europa

Spis som de lokale i Bukarest

Paula Manole:

“Det romænske køkken er et miks af orientalsk og vestlig mad. Vi har også meget tyrkisk indflydelse i vores madlavning, eftersom vi har hørt under det ottomanske rige.

Jeg har så mange retter, som jeg vil anbefale: Fasole făcăluită er lidt ligesom hummus. Det er baseret på bønner fremfor kikærter. Răcitură de curcan er en slags sylte med kalkun og andre gode sager. Salată boeuf er tysk kødsalat, der møder fransk maynaise.

Vores fantastiske romænske supper er uden tvivl et must. Ciorbă de burtă, er en suppe på ko-mave. Det lyder ulækkert, men det smager rigtig godt – og mange turister er vilde med det. Borș bucovine er en sur-sød suppe, som er god, hvis du er vegetar.

Sarmale beskrives ofte som vores nationalret. Det er kål- eller vinblade, som rulles om ris og hakkekød. En af mine livretter er karpe med polenta (saramură de crap cu mămăligă). Min mund løber i vand bare ved at tænke på det. Sørg for at bestille hvidløgscreme til (mujdei de usturoi).

Den bedste restaurant for at afprøve lokale retter er Zahanaua zexe. Jeg vil også anbefale, at du besøger The Artist, der er en af Bucharests fineste restauranter. De har en simpel menu, som skifter hver tredje måned. Maden er rigtig lækker, og de bruger mange lokale ingredienser.

Mahala er en bistro med romænske retter med et modere twist, som er rigtig god. Leder du efter et godt morgenmadssted, kan du prøve Frudisiac. De serverer en fantastisk egg-vocado med svampe og ricotta pandekager.”

 

Istanbul, Tyrkiet

Spis som de lokale i Isanbul

Ipek Hasturk:

“Istanbul er en unik by, hvor mange kulturer mødes. Her finder du mad fra flere forskellige steder i verden: Middelhavet, Mellemøsten og Asien.

Når du er i Istanbul, skal du helt sikkert prøve Simit, som er en slags bagel. Husk at drikke tyrkisk te til. Smag også de mange, søde kager (Baklava) og drik tyrkisk kaffe.

Det er intet problem, hvis du er veganer eller vegetar. Der findes mange små hyggelige cafeer rundt omkring i byen, hvor du kan bestille lækre salater og vegetariske versioner af traditionelle tyrkiske retter.

Jeg siger altid, at Istanbul er lig med diversitet. Her kan du få det hele.”

 

Sankt Petersborg, Rusland

Opstandelseskirken i Sankt Petersborg, Rusland

Spis som de lokale i Sankt Petersborg

Anton Tolkunov:

“Must-try-russisk-mad er helt bestemt Solyanka suppe. Det er en tyk, krydret suppe med tomater og grillede spareribs. Blinis er også et must. Det er små pandekager med kaviar og creme fraiche. Og du må også love mig, at prøvesmage pelemeni, som er dumplings med hakkekød.

Hvis vi skal se specifikt på mad fra Sankt Petersburg, vil jeg anbefale Пышки pyshki, som er fløjelsbløde donuts, der dækkes med puddersukker. Denne himmerigsmundfuld kan bl.a. indtages på Pyshechnaya café.

Hvis du er i Sankt Petersborg i april eller maj, skal du prøve grillede smelt fisk (koryushka).”

 

Budapest, Ungarn

Donaufloden og parlamentet i Budapest, Ungarn

Spis som de lokale i Budapest

Bettina Varga:

“Det er et must at spise gullashsuppe (gulyás leves ) og friturestægt brød med creme fraiche, ost og hvidløg (lángos ).

Om sommeren kan du smage vores traditionelle frugt-suppe (gyümölcs leves). Turister tror ofte, at dette er en dessert. Men vi spiser det faktsik som forret. Det smager fantastisk og er ofte lavet på sure kirsebær, men kan også fås med blommer, abrikoser, hindbær og blandet frugt.

Hvis du har en sød tand, skal du prøve kürtőskalács, som oversat betyder skorstens-kage. Den bages som snobrød over åben ild. Du kan bl.a. smage den hos Molnár’s Kürtőskalács, som er en tradtionel café på den kendte shoppinggade, Váci.

En anden dessert, du bør prøve, er Madártej, som oversat fra ungarnsk betyder fuglemælk. Det er en version af den franske og engelske dessert (floating islands), som er merengs i vaniljecreme.

Budapest er også kendt for sine mange tema-restauranter. På Sir Lancelot kan du f.eks. opleve en live ridderkamp, mens du spiser et solidt middelaldermåltid med hænderne.

Prøv også de fantastiske ungarnske vine. Mine favoritter er rødvinen “Egri Bikavér” til kødretter, og hvidvinen “Tokaji Aszú” til desserter.”

 

Porto, Portugal

Porto i Portugal

Spis som de lokale i Porto

Andreia Sa:

“Portos lokale ret nummer ét er Francesinha. Det er en sandwich med forskellige typer kød, som er dækket med ost, æggeblomme, pomfritter og en speciel, hemmelig sovs. Du kan finde Francesinha overalt, men de bedste fås hos Bufete Fase.

Jeg vil også anbefale, at du besøger Casa Guedes og smager deres Sandes de Pernil. Det er en sandwich med super mørt svinekød og ost (osten er valgfri, men anbefales på det kraftigste). Hvis du er modig, kan du prøve vores “Tripas”, som er tarme tilberedt med kikærter eller bønner, pølse, grøntsager og ris.

Frisk grillet fisk og skaldyr udgør også en stor del af vores køkken. For en middag med alt godt fra havet, vil jeg anbefale en af disse restauranter: Marisqueira de Matosinhos eller O Gaveto.

Hvis du vil nyde en fancy middag eller et glas portvin med en fantastisk udsigt, så kan du tage forbi Vinum eller The Yeatman.

En sidste ting, du ikke må glemme at besøge, er den smukkeste og mest ikoniske café i Porto, Café Majestic. Ifølge rygterne, siges det, at være stedet, hvor J.K. Rowling begyndte at skrive Harry Potter bøgerne.”

 

Las Palmas, Spanien

San Juan-kvarteret i Las Palmas, Gran Canaria, Spainien

Spis som de lokale i Las Palmas

Tony Santana:

“Hvis jeg skal have god og hurtig mad, besøger jeg ofte La Bikina, som ligger på Las Canteras Avenue. Maden smager skønt, priserne er lave og servicen er super.

De kanariske tapas er selvfølgelig et must. Jeg vil anbefale, at du besøger El Pachini. Her får du fantastisk serrano skinke, de bedste kartofler med krydret sovs (papas arrugadas) og skønne, spanske oste.”

 

Thessaloniki, Grækenland

Spis som de lokale i Thessaloniki

Antonia Maki:

“Til morgenmad skal du smage vores Bougatsa med kakaomælk. Det er et bagværk, fyldt med enten feta (hvis du er til det salte) eller creme (hvis du er til det søde). De bedste bougatsa fås hos Neon.

Du kan også prøve vores Koulouri. Det er en slags brød, som kun fås i Thessaloniki. Det kan købes på gaden. Efter min mening er det dog ikke noget særligt. Men jeg tænker, jeg bør nævne det, eftersom det er et af vores mest typiske brød.

Hvis du er glad for kage og søde sager, skal du besøge Terkenlis Patisserie. Her kan du købe en Tsoureki, som er en bioche med et udvalg af forskellige fyld, såsom chokolade, valnød, kastange og karamel. Der er altid lang kø, så hav tålmodighed og snup en af de skønne kager med hjem. Du kan også finde en Terkenlis i Macedonia Lufthavnen.

Når det kommer til restauranter, bør du helt sikkert besøge Extravaganza, som efter min mening er den bedste value-for-money-restaurant i byen. Her får du all de græske smage og ingredienser i et moderne perspektiv. Prøv deres håndskårne fritter i trøffelolie, porcini risotto og gravier-ost med honning og sesam. Deres cocktails er også fantastiske.

Hvis du er vild med kød, skal du besøge Nea Diagonios, som ligger i Kalamaria kvarteret. De tilbyder de bedste, traditionelle græske kødretter til gode priser. Prøv den græske kebab (gyros), kødboller med kommen og kanel (soutzoukakia) og lammekøller (paidakia).

Sempriko er også et besøg værd. Indretningen er rigtig fin og hyggelig. Du finder også en lille butik i restauranten, hvor du kan købe lokale græske produkter – perfekt som gave!”

 

Om undersøgelsen
Vi har kombineret hotel- og restaurantpriser for at skabe et index over europæiske byer med de billigste restauranter og hoteller. Hotelpriserne vægter 50 % og restaurantpriserne vægter 50 % i indexet. Restaurentbesøg omfatter både priser for et måltid mad på en billig restaurant samt en treretters menu i en mellemdyr restaurant. Hotelpriserne er taget fra trivago. Restaurantpriserne er taget fra www.numbeo.com.