Fra fjord til bord – opskrifter og tips om forårets råvarer fra Dragsholm Slot

Af Marianne Højgaard,

”En af de absolut bedste repræsentanter for det regionale køkken!” The Copenhagen Post

”Best food lover’s hotel!” Bon Appétit by Condé Nast

”Dragsholm er bestemt hele turen værd!” Rejsesektion.dk

 

Både danske og internationale rejsemagasiner står i kø med anmelder-roser til Dragsholm Slot og køkkenchefens, Claus Henriksen, gastronomiske stil. Slotskøkkenet er efterhånden blevet et af Danmarks mest eftertragtede kulinariske udflugtsmål, og forklaringen skal findes i det fine samspil mellem Dragsholm Slots naturbevidste køkken og nogle af Danmarks bedste råvarer fra Lammefjorden, som bogstaveligt talt er lige uden for døren. Room5 fangede køkkenchefen til et interview på en let blæsende forårsdag, for at høre mere om slotskøkkenets fra-fjord-til-bord-filosofi.

Danmarks bedste køkkenhave

dragsholm-slot-claus-henriksen-fra-fjord-til-borddragsholm-slot-claus-henriksen-fra-fjord-til-bord-urtehaven

Dragsholm Slot ligger i det bakkede landskab i Odsherred i Nordøstsjælland lige ud til Lammefjorden, der både byder på en smuk udsigt fra slottet, men også grøntsager og urter i en klasse for sig. Selv kalder Dragsholm området ved Lammefjorden for ”Danmarks bedste køkkenhave”. Her er markerne, skoven, urtehaven og stranden et skatkammer af gode ingredienser og spændende smagsindtryk.

Claus Henriksen er begejstret for slottets tætte tilknytning til naturen: ”Man kan kigge fra vinduet og se, hvad der er. Man følger med i naturens gang, og hvad landmændene har lige nu. Man ved hele tiden, hvad man har. Lige nu er der marts-violer, som egentlig skulle være dukket op i marts, men de er først kommet i april.” Men det kan også have ulemper at være så afhængig af den lokale natur, forklarer han: ”Der kan være rabarber én dag, men så kan der gå fjorten dage, før vi får dem igen. Derfor skifter vi også menuen løbende efter, hvad der er i naturen og på markerne.”

Brug naturens spisekammer

dragsholm-slot-claus-henriksen-fra-fjord-til-bord-urter-havedragsholm-slot-claus-henriksen-fra-fjord-til-bord-dild

På Dragsholm Slot går personalet i slotskøkkenet selv ud og samler råvarerne til dagens menu, og køkkenchefen anbefaler, at man selv går ud og finder ingredienserne i naturen og bruger dem i køkkenet: ”Det er en helt anden glæde, når man selv har været ude at samle råvarerne og har haft dem i hænderne”, forklarer han. ”Og den friske luft gør, at det bare bliver en god dag.”

Lige nu kan man finde masser af ramsløg, døvnælder og skvalderkål i skoven – eller endda i sin egen baghave. Et lille tip er, at hvis man bliver ved med tage skvalderkål-skuddene, så er der faktisk salat gennem en hel sæson.

Overrask dine smagsløg

Det er med respekt for naturen, at Claus Henriksen tilbereder sæsonens lokale råvarer, så de indgår i menuen på en ærlig og naturlig måde. ”Råvarerne skal smage af sig selv og ligne sig selv” er slotskøkkenets filosofi. Som for eksempel ramsløgene, der kun bliver ristet kort, så de stadig bevarer smag og tekstur.

dragsholm-slot-samle-urter-fra-fjord-til-bord

Når det gælder menuen netop nu på Dragsholm Slot, er der masser af spændende, nye smagsoplevelser, og for Claus Henriksen er det vigtigt, at gæsterne får en anderledes oplevelse: ”Egentlig vil jeg helst sige, at man skal prøve det hele”, griner han, ”men det skal gerne være noget man ikke har prøvet før. Lige nu har vi en grøntsagsbouillon med dehydrerede grøntsager på menuen. Umiddelbart vil folk tro, at det bare er en klar suppe uden kødboller, men smagen er intens og kraftig, og det passer godt med en varm suppe til det stadig kølige vejr.”

dragsholm-slot-claus-henriksen-fra-fjord-til-bord-sild-spisehusetdragsholm-slot-claus-henriksen-fra-fjord-til-bord-is

Vil du også opleve gastronomien på Dragsholm Slot?

Book et ophold på slottet her, eller prøv opskriften fra slottets gourmet-køkken Slotskøkkenet. Hvis du vil vide mere om, hvilke ingredienser du kan finde i naturen, så afholder Dragsholm Slot urtevandringer det meste af året og svampeture i efteråret i samarbejde med den lokale naturvejleder Jørgen Stolz. Her får du mulighed for at se, plukke og smage på naturen ved Lammefjorden.

dragsholm-slot-claus-henriksen-fra-fjord-til-bord-opskrift-friskost