Familieferie i Danmark: 5 fantastiske tidsrejser

Af Marianne Højgaard,

Vil du gerne opleve hvordan vikinger kæmpede, spise et rigtigt middelaldertaffel, eller se hvordan der så ud, da mormor boede i kollektiv med batikdug på bordet og ølkasser i soveværelset? Overalt i Danmark er der masser af muligheder for, at hele familien kan opleve fortiden på en sjov og anderledes måde. Her har vi samlet fem fantastiske steder, som allesammen helt sikkert er værd at besøge.

 

Trelleborg vikingemarked

11. til 19. juli

vikingemarked_trelleborg

foto: Visitvestsjælland

Der er masser af vilde vikinger, bålrøg og sværdkamp, når der er vikingefestival på Trelleborg på Sjælland. Der er over 60 boder og 800 vikinger, der viser, hvordan man boede og levede for 1000 år siden. Fra d. 16-19. juli kan I se ’Det Store Slag om Trelleborg’ med cirka 200 vikingekrigere i fuld udrustning. Hos smeden kan I se, hvordan et rigtigt vikingesværd bliver lavet. Tekstildamerne viser, hvordan man spinder uld, væver stof og syr vikingetøj. For både børn og voksne er der gratis adgang.

Særligt for børn: Der er trækture på hest til de mindste. I vikingelandsbyen, Slagløse, er der masser af aktiviteter for børn. Her kan I prøve at skyde med langbue, bage lækre fladbrød, prøve vikingetøj og træne til at blive rigtige krigere.

Læs mere om Trelleborg Vikingemarked her.

 

Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup

Hele sommeren

dansk landbrugsmuseum

Foto: Visit Djursland

Der er masser af søde dyr og hyggelige udendørsoplevelser på Dansk Landbrugsmuseum på Djursland. Her kan du bl.a. opleve, hvordan man levede på landet på oldefars tid og være med når fårene og hestene på gården bliver fodret. Den 16. august er der stort høstmarked, med masser af Østjyske specialiteter. Du kan også se, hvordan de mange frivillige karle på museet høster – præcis som man gjorde i gamle dage. Der er gratis entré for børn under 18 år.

Særligt for børn: Børnenes Gård er en stor indendørs legeplads. Den ligner en bondegård fra 1950’erne, men alt er i miniatureformat, så det passer til de mindste. Ved den store legeplads er der kaniner og geder,  som man gerne må klappe.

Læs mere om Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup her.

 

Den Gamle By

Hele sommeren

Den gamle by

Foto: Den Gamle By

 

Vil du opleve, hvordan man boede, da mormor var ung? Eller se, hvad man kunne købe hos købmanden i 1864? Det kan du i Den Gamle By i Aarhus! Her har I mulighed for at smage, dufte og se, hvordan man levede før 1900 og i 1927. Med museets nyeste udstilling fra 1970’erne, kan I også tage på besøg hos både en kernefamilie og et kollektiv. Hvis I bliver trætte af at gå, kan I tage en hyggelig tur i hestevogn rundt i byens gader. I de mange historiske butikker kan man købe alt fra bøger og glansbilleder til kager og kaffe. Børn under 17 år har gratis adgang.

Særligt for børn: Hele sommeren er der børneteater i det fri, når Teatergruppen ‘Hele Historien’ spiller ‘Ole Lukøje’. På Festpladsen er der masser af børneaktiviteter fra gamle dage. Prøv f.eks. luftgyngerne eller karrusellen, eller øv dig i at gå på stylter. Desuden kan du tage på en historisk skattejagt, hvor du følger Peter og Caroline fra 1800-tallet.

Læs mere om Den Gamle By her.

 

Sagnlandet Lejre

Hele sommeren

lejre fortidsfamilier (1)

Foto: Sagnlandet Lejre

Sagnlandet Lejre ligger kun 30 km fra København, midt i den skønne sjællandske natur. Her kan I sejle i en rigtig træstammebåd fra stenalderen eller se hvordan jernaldersmeden arbejder. I har også mulighed for at møde ”rigtige” stenalderjægere, vikinger og bondekoner, der bor i Sagnlandet i løbet af sommeren. Sagnlandet vrimler med gode aktiviteter for børn og børnefamilier, så der er ikke et eneste kedeligt øjeblik. Prøv f.eks. at kværne jeres eget mel og bage stenalderbrød eller se, om I kan ramme plet med en rigtig langbue eller jernalderspyd. En billet for børn fra 3-11 år koster 90 kr. Billetten fungerer også som sæsonkort, så I kan komme gratis ind så tit, I har lyst.

Særligt for børn: Udover de mange sjove aktiviteter fra stenalderen, jernalderen og oldefars tid, kan man føle sig gennem historien i Sagnlandets røre-udstilling: ’Skind og skeletter’. Der er også mulighed for at tage på skattejagt efter potteskår og fortidsfund i det arkæologiske vandsold.

Læs mere om Sagnlandet Lejre her.

 

Middelalderdage på Voergaard Slot

11. til 19. juli

voergaard_middelalderdage

Foto: Middelalderdage på Voergaard Slot

 

Voergaard Slot i Nordjylland er en fantastisk kulisse for Danmarks nok hyggeligste og mest stemningsfulde middelalderfestival. Hele ugen er der masser af underholdning med middelaldermusik og fantastiske gøglershows. Selvom Voergaard er et stort middelaldermarked, er det stadig et hyggeligt og stemningsfuldt. I de mange madboder kan I få alt fra pandekager til vandgrød med honningsmør. Ellers kan I prøve et ægte middelaldertaffel bestående af en lækker seks-retters menu. Mød håndværkerne, nonnerne, tiggerne og andre godtfolk. Børn under sværdhøjde (0-6 år) har gratis adgang.

Særligt for børn:  Børn (og voksne) kan godt glæde sig til den sjove og musikalske teaterforestilling ’Sigurd Skallesmækker’. Her bliver der vendt op og ned på Danmarkshistorien, når Sigurd Skallesmækker drager ud med musikeren, Jakob Brødløs, for at finde hoved og hale i fortællingen om Svend, Knud og Valdemar og krig, kongeslægter og kærlighed. Der er også mulighed for at prøve de mange børneaktiviteter på middelalderlegepladsen.

Læs mere om Middelalderdage på Voergaard Slot her.