Guide: Her er Skandinaviens bedste forlystelsesparker

Af Danny Jakobsen,

I Skandinavien er der rig tradition for at finde det indre legebarn frem, og tilbringe en dag med sjov og ballade i en forlystelsespark

Herunder finder du det ultimative overblik over de bedste forlystelsesparker i Skandinavien. Listen er rangeret med 5 fra Danmark, 5 fra Sverige og  5 fra Norge. Så i alt 15 gode grunde til starte med at planlægge den næste udflugt med venner og familie.

Danmarks forlystelsespark nr. 1: Tivoli

København, Danmark

Tivoli København Hovedindgang

Foto: Tivoli

Med en åbningsdato helt tilbage til august 1843 er Tivoli den anden ældste forlystelsespark i verden. Næsten 4,5 millioner gæster besøger parken hvert år, hvilket gør den til den absolut mest besøgte turistattraktion i Danmark og den tredje mest besøgte forlystelsespark i Europa – kun overgået af Disneyland Paris og tyske Europa Park.

Det er ikke uden grund, at Tivoli er blevet så populær. Foruden en perfekt beliggenhed i hjertet af København byder parken på forlystelser, underholdning og koncerter til godtfolk i alle aldre. Tivoli kan prale af flere legendariske forlystelser, såsom de romantiske ballongynger eller rutschebanen fra 1914 – en af verdens ældste kørende trærutsjebaner. Himmelskibet er også en klassiker; 80 meter høj og dermed en af verdens højeste karruseller, mens den gamle have med spændende arkitektur og frodige områder gør parken smukkere end de fleste. Særligt når aftenen falder på og havens 85.000 elektriske pærer skaber en helt speciel atmosfære.

Søger du hotelophold til at kombinere en oplevelse i Tivoli, er der også tænkt på det. Det eksklusive Nimb Hotel nyder nemlig en bekvemt placering med bl.a. fri adgang til Tivoli i åbningsperioderne.

 

Verdens ældste forlystelsespark: Dyrehavsbakken

Klampenborg, Danmark

Bakken Skyroller Forlystelse

Foto: Bakken (SkyRoller)

Mine damer og herrer! Tillad mig at præsentere verdens ældste forlystelsespark: Dyrehavsbakken.

Dyrehaven nord for København er et af Danmarks hyggeligste naturområder, og netop Dyrehaven danner rammen om forlystelsesparken, der har rødder helt tilbage til 1500-tallet. Kombiner en dag med smil og høje grin med en afslappende tur i hestevogn gennem Dyrehaven. Her er der rig mulighed for at opleve de fritgående hjorte eller en håndfuld af skovens andre dyr. Medbring eventuelt et tæppe og nyd en hyggelig picnic blandt de gamle egetræer.

Bakken byder på utallige spillehaller, isboder, skydetelte, live musik, 33 kørende forlystelser og mere end 50 restauranter og beværtninger, og som toppen af kransekagen har Pjerrot – den legendariske hvidklædte klovn – hygget om parkens gæster i mere end 200 år.

Bakken er et historisk og charmerende nationalklenodie, en del af den danske folkesjæl, og byder på moderne forlystelser og spil for børn, vovehalse og ægte romantikkere. Indgangen til Bakken er i øvrigt gratis, mens et turbånd til forlystelserne koster 249 kroner per dag.

 

Kulturhistorie og leg i et: Legoland

Billund, Danmark

Legoland Forlystelse Xtremeracers

Foto: Legoland (X-treme Racers)

En af grundstenene i nyere dansk kulturhistorie er uomtvisteligt LEGO. De små klodser, som er simple og fascinerende på en og samme tid, fremhæver kreativiteten hos både store og små. Noget som det store udland i høj grad har fået øjnene op for. Dette farverige produkt er så populært, at en verden uden en LEGO-forlystelsespark ville være ren utopi. Temaparken i Billund var den første af slagsen, som nu findes i flere eksemplarer spredt over hele verden. Legoklodsens hjem er provinsens største turistattraktion og virker betagende for gæster i alle aldre.

LEGOLAND er et fantastisk mix af velkendte og ekstreme forlystelser samt parkens omdrejningspunkt, nemlig klodserne. I parkens Mini Land kan du opleve en 1:20 version af Nyhavn, Amalienborg Slot, Frihedsgudinden, Mount Rushmore og mange andre velkendte steder fra hele verden.

En af parkens helt store trækplastre er en X-Wing Fighter fra Star Wars – Nu verdens største LEGO-model! Rumskibet med glødende jetmotorer og spændende lyd- og lysshow er bygget af hele 5,3 millioner LEGO-klodser og måler 13×13 meter. Det 3 meter høje mesterværk vejer desuden 20 tons.

 

Et univers af slik og forlystelser: BonBon-Land

Holme-Olstrup, Danmark

BonBon-Land Skildpadden

Foto: BonBon-Land (Skildpadden)

Et univers af slik og forlystelser beskriver nok bedst BonBon-Land, der startede som en slikfabrik i den lille by Holme-Olstrup på Sydsjælland. Siden 16. april 1992 har BonBon-land været genstand for små slikmunde og deres familier. Året efter stod Hundeprutte-rutschebanen klar – parkens første rigtige forlystelse.

Sidenhen blev parken kendt for det barnlige design, humørfyldte figurer og skøre sliknavne, såsom Mågeklatter, Tisse-Bleer, Store Babser osv.

De seneste par år har BonBon-land formået at udvide sortimentet af oplevelser, så hele familien nu får alle underholdningsønskerne opfyldt. Det er blandt andet sket med et vandland under navnet Pelle Piratsprøjt og Danmarks vildeste forlystelse, Svend Svingarm.

Glæd dig til timevis af sjov, for der er som bekendt s**** skægt i BonBon-Land.

 

Forlystelsespark i Jylland: Djurs Sommerland

Nimtofte, Danmark

Djurs Sommerland Bondegårsland

Foto: Djurs Sommerland (Bondegårdsland)

Nordens største sommerland og en af Danmarks bedste forlystelsesparker ligger godt 20 km vest fra Grenaa og omkring 45 minutters kørsel nord for Aarhus. Parken blev indviet i 1981 og er kendt for de 8 spændende temalande, som inkluderer den helt store nyhed i 2015, Bondegårdsland. Bondegårdsland spreder sig over to tønder land og tilbyder 10 nye forlystelser med blandt andet rutschebane, frit-faldstårn og en rigtig bondegårdskarrusel.

De øvrige lande er Sommerland, Afrikaland, Westernland, Mexicoland, Vandland, Piratland og naturligvis Vikingeland, så der er rig mulighed for at tage på rundtur til eksotiske steder på én og samme dag. Med over 60 forlystelser bliver det bestemt ikke kedeligt.

Djurs Sommerland er ofte blevet nævnt blandt de absolut bedste sommerlande og rutschebaneentusiaster vil med garanti ikke blive skuffet. Piraten er flere gange blevet kåret blandt verdens bedste rutsjebaner, og Juvelen er såmænd Danmarks længste af slagsen.

 

Velbesøgt forlystelsespark i Gøteborg: Liseberg

Göteborg, Sverige

Liseberg Forlystelsen Mechanica

Foto: Liseberg (Mechanica)

Liseberg i Gøteborg er en af de mest besøgte forlystelsespark i Europa med omkring 3 millioner gæster om året. Liseberg åbnede i 1923 og byder indenfor til et væld af restauranter, forlystelser, forestillinger og spillemuligheder. Parkens 42 attraktioner spænder lige fra de bløde børnekarruseller til de hårrejsende og til tider kvalmende snurre-rundt-forlystelser.

Balder er en af verdens største trærutsjebaner, og to gange kåret som verdens bedste trærutsjebane. Den helt store 2015-nyhed, Mechanica, er ikke for sarte sjæle, og for at få adgang skal man være mellem 140- 195 cm høj og ikke have problemer med nakke, skuldre eller ryg. Det er nemlig en tur på 90 sekunder, som kan være fysisk krævende.

Til november åbner parken for Jul på Liseberg. En god del af forlystelserne vil stadig køre, men på denne tid vil atmosfæren være den altoverskyggende oplevelse. Her vil Liseberg nemlig blive klædt på til jul med skøjtebane, gamle og nye julemarkeder og ikke mindst 4 mio. julelys!

 

Forlystelsespark med smuk placering:
Gröna Lund

Stockholm, Sverige

Gröna Lund aftenbillede

Foto: Romus Ramström/Gröna Lund

Sveriges ældste forlystelsespark har muligvis også den mest unikke beliggenhed af dem alle. Gröna Lund, som blev indviet i 1883, ligger nemlig enestående helt ned til vandet i den svenske hovedstad, Stockholm. Beliggenheden giver nogle udfordringer for parken, når det gælder om at udvide udbuddet af attraktioner. Ikke desto mindre byder parken på mere end 30 forlystelser inklusiv 7 rutsjebaner. Parkens beliggenhed gør til gengæld, at man nemt kan ankomme til fods, på cykel, i bil, bus, sporvogn eller med færgen. Derudover er udsigten over Stockholm selvsagt uden sidestykke.

Foruden det gode udvalg af forlystelser er Gröna Lund stedet for koncertgængere. I løbet af sommeren afholdes mere end 50 koncerter i parken, hvor den elskede Bob Marley tidligere har spillet 3 gange.

 

Vandland og tivoli i ét! : Skara Sommarland

Skara, Sverige

Skara Sommarland Vortex

Foto: Skara Sommarland (Vandrutschebanen Vortex)

Kun 8 km øst for Skara og halvanden times kørsel nordøst for Göteborg finder man nabolandets største vandland. Skara Sommarland tilbyder eventyr og sjov i 4 millioner liter vand, men selvom vandlandet er omdrejningspunktet i parken, nyder gæsterne også godt af tivoli, underholdning og muligheden for at køre gokart.

Pak badetøjet og nyd de tempererede pools på mindst 25 grader samt de mange aktiviteter for unge som gamle. Big Drop er favoritten blandt vovehalsene. Her er der garanti for et sus i maven, når du pludselig falder 21 meter i frit fald med op mod 60 km/t. Banens totale længde er 82 meter og ingen anden fritfaldsvandrutschebane når samme højde i Europa.

Skara Sommarland er tidligere blevet valgt til Sveriges bedste udendørs vandland efter en afstemning blandt mere end 50.000 forældre til børn i alderen 0-15 år. Det blev endda en ganske sikker førsteplads.

 

Svensk eldorado af zoo, badeland og tivoli: Furuviksparken

Furuvik, Sverige

Furuvik - Bikupan Forlystelse

Foto: Gabriel Liljevall/Furuvik (Karusellen Bikupan)

Et kvarters kørsel fra Gävle på den svenske østkyst ligger Furuviksparken, som er en dyre- og forlystelsespark kombineret med et vandland. Parken har været åben siden år 1900.

Antallet af forlystelser i familieparken er en anelse færre end de andre i denne guide, men derimod er dyrene en rigtig besøgsmagnet. Parken har dyr fra alle verdenshjørner, bl.a. kænguruer, lemurer, skildpadder, kameler, chimpanser, elefanter, krokodiller, søløver, farverige fisk osv.

Til de varme sommerdage kan det være belejligt at tage badetøj med i parken. Tæt på indgangen findes der en 50 meter lang pool, en børnepool og flere vandrutsjebaner. Omklædningsmuligheder og iskiosker er der også rigeligt af. Furuviksparken er mildest talt et eldorado af sjov, og kombinationen af zoo, tivoli, koncerter og badeland sikrer en god tid for alle.

 

Astrid Lindgrens Verden: Vimmerby

Vimmerby, Sverige

Astrid Lindgrens Verden - Pippi Langstrømpe

Foto: Örjan Karlsson/Astrid Lindgrens Verden (Pippi Langstrømpe i Villa Villekulla)

Astrid Lindgrens verdensberømte fortællinger er blevet til virkelighed i forfatterens egen fødeby, Vimmerby. Tæt på parken ligger desuden forfatterens barndomshjem, Näs, som nu indeholder udstillinger og fortællinger om hendes liv.

Astrid Lindgrens Verden spreder sig over 130.000 m2, og er Sveriges største udendørs teater med mange daglige forestillinger. Parken giver besøgende en unik mulighed for at opleve figurerne, som har fyldt så meget for mange mennesker. Efter forestillingerne har du mulighed for at komme helt tæt på Pippi Langstrømpe, Brødrene Løvehjerte, Emil fra Lønneberg, Ronja Røverdatter, Karlsson på taget og mange andre. Når der ikke er forestillinger, bliver de kendte miljøer brugt som en stor legeplads, hvilket betyder sjov og nostalgi for alle besøgende.

Kom og blev en del af Lindgrens gribende og interaktive verden.

 

Forlystelsespark for hele familien (især chokoladefans):
Kongeparken

Ålgård, Norge

Kongeparken Fossen

Foto: Kongeparken (Fossen)

Kongeparken ligger i et smukt område blot 20 minutters køretur fra Stavanger. Er man ikke selv i bil tilbyder parken gratis transport fra både Stavanger og Sandnes. Den største forlystelsespark på Vestlandet og Rogalands største turistattraktion har udmærket sig flere gange med anerkendelser for blandt andet ekstraordinær service, innovative forlystelser og en THEA-Award i Los Angeles for verdens bedste nye attraktion med begrænset budget.

Parkens primære fokus er familierne med børn fra 3 til 12 år, men med mere end 50 forlystelser bliver det ikke kedeligt uanset alder. Blandt mest spektakulære forlystelser finder man Fossen, en vandrutsjebane indviet i 2013, Norges længste bobslædespor på 1 km og Freias Magiske Chokoladefabrik, hvor hele familien kan lære om chokolade og naturligvis lave sine egne norske lækkerier.

Ikke alle aktiviteter er tilgængelige året rundt, og i november og december bliver mange attraktioner omlagt til juletema med f.eks. skøjtebane og juleværksteder. Jul i Kongeparken er en populær tid, hvor julespil, julenisser, julesange og fyrværkeri frembringer en speciel atmosfære.

 

TusenFryd

Vinterbro, Norge

TusenFryd Speedmonster Rutchebane

Foto: TusenFryd (Speedmonster)

Med en beliggenhed ca. 20 km syd for Oslo langs E6/E18 er TusenFryd let tilgængelig for besøgende af den norske hovedstad. TusenFryd åbnede i 1988 og byder hvert år mere end 500.000 gæster velkommen indenfor til over 30 attraktioner, vandland, en speciel børnepark for de mindste og mere end 20 restauranter til de sultne.

Prøv rutsjebanen, som af nogle bliver kaldt Skandinaviens mest spektakulære. SpeedMonster er ikke for tøsedrenge og accelererer fra 0-90 på blot 2 sekunder. Derudover er ThunderCoaster blevet valgt som den 5. bedste rutsjebane i Europa og med en max. fart på 100 km/t lover rutschebanen følelsen af vægtløshed hele 12 gange i løbet af turen.

Som noget helt specielt tilbyder parken at udlåne gratis GoPro-kameraer til besøgende. Kameraerne udlånes efter først-til-mølle-princippet, så selvom TusenFryd råder over mange kameraer, så kom tidligt og vær sikker på at få fanget de gode minder på billeder eller video. Parken har i tillæg også oprettet 2 WiFi-zoner, som betyder at oplevelserne kan deles live med venner og familie.

 

Kristiansand Dyre- og fritidspark

Kristiansand, Norge

Kristiansand Dyre- og Fritidspark Klatremus fra Hakkebakkeskoven

Foto: Kristiansand Dyre- og Fritidspark (Klatremus i Hakkebakkeskoven)

Norges største familieattraktion er Kristiansand Dyrepark, som ligger ca. 12 km øst for byen Kristiansand. Parken blev indviet i 1966 og har siden udviklet sig til et populært udflugtsmål for hele familien. Dyre- og fritidsparken består af et tivoliområde, fantasibyen Kardemomme by, restauranter, et badeland, som dog kræver separat indgangsbillet samt sørøverhotellet Abra Havn. Badelandet, med udendørs såvel som indendørs sjov, er åben fra påske til midt i oktober hvert år.

I 2014 havde en af Norges bedste forlystelsesparker næsten 900.000 besøgende, som alle kunne nyde godt af de mange forestillinger, aktiviteter og godt 800 dyr i alverdens størrelser og farver. Åbningen af Hakkebakkeskogen er parkens helt store nyhed for 2015.

 

Hunderfossen

Lillehammer, Norge

Hunderfossen Forlystelsespark Rafting

Foto: Esben Haakenstad/Hunderfossen (Hunderfossen Rafting)

Tag familie og venner med i Hunderfossens eventyrlige område med sjov og spas. Parken, med den karismatiske 14 meter høje siddende trold, ligger blot 15 nord fra Lillehammer. Familieparken er let tilgængelig uanset om du er i bil eller tager toget til parkens egen togstation kun 400 fra indgangen. Derudover kører Sommerbussen op til flere gange om dagen mellem parken, samarbejdshotellerne og Lillehammers bymidte.

Eventyrparken er en af Norges mest populære turistattraktioner med mere end en kvart million gæster hver sommer. De mange gæster kan nyde godt af forestillinger og mere end 50 forlystelser, som alle eksisterer under mottoet leg, lær og oplev.

I 2013 åbnede blandt andet et 7000 m2 stort legeland for de mindste – et såkaldt småtroldeområde. Så er man fan af den gamle børnesang, ”Oppe i Norge, der boede tre trolde…”, så er Hunderfossen uden tvivl det rigtige valg for en eventyrlig dag.

 

Bø Sommarland

Bø, Norge

Bø Sommarland Luftfoto

Foto: Bø Sommarland

2 timers kørsel sydvest fra Oslo finder man Bø Sommarland. Forlystelsesparken åbnede under navnet Telemark Sommarland tilbage i 1985, og er en perfekt destination for ægte vandhunde. Bø Sommarland er nemlig Skandinaviens største, og sågar en af Europas største vandparker.

Parkens vilde gæster kan få stillet tilfredsheden med en af Europas største Half pipes i vand med en højdeforskel på 19 meter. Flow Rider er Europas største kunstige surfebælge, eller hvad med Mot i Brøstet, som tilbage i 1997 blev åbnet som verdens første gummibåds-vandrutsjebane af sin art.

Bliver man træt af vandet eller trænger man blot til lidt sjov med tørt hår, så byder parken også på et stort legeområde, hvor livet kan nydes hele dagen. Mad og drikke kan købes i parken eller medbringes hjemmefra, hvis man er mere til picnic med de nærmeste.

 

Har du en favorit blandt verdens forlystelsesparker? Fortæl os om den i kommentarfeltet herunder.

 

Forsidebillede: Rutchebanen Helix, Liseberg