Spanske vinhoteller – en spektakulær rejse rundt i Spaniens vinregioner

Af Marianne Højgaard,

Er du allerede betaget af spansk vin? Eller vil du gerne lære mere om produktionen, lagringen og ikke mindst smagning af de fantastiske vine, som Spaniens vinregioner kan tilbyde? Vi har samlet de bedste spanske vinhoteller, der også er fremragende vinproducenter. Find din spanske yndlingsvin i artiklen, og se hvor du skal bo.

 

Cava

Regionen El Pernedes ligger kun 30 minutters kørsel fra Barcelona og står for 95% af verdens produktion af cava. Denne mousserende vin er for Spanien, hvad champagne er for Frankrig. Den klassiske blanding af druer, der bruges til cava er macabeo, xarello og parellada, der alle vokser i regionen.

cava_71

Xarello den vigtigste drue, der dyrkes i regionen, og der er 7000 hektar vinmarker kun med denne drue. Selvom druen bruges alene til en hvidvin, så er det først og fremmest kendt som hovedingrediens i cava.

cava_51

Midt i El Pernedes solbeskinnede vinmarker er Hotel Cava & Mastinell det perfekte sted at lære mere om cava og andre lokale vine. Her kan du besøge hotellets vinkælder og smage deres egen avl, samt få tips til hvilke retter, der passer til cava’en. Under vinhøsten kan gæsterne hjælpe med at trampe druer til saft, sådan som det er blevet gjort i hundredvis af år. Hotellet tilbyder også gæsterne en særlig spa-behandling bestående af kropsmassage med mandelolie, vindruekerneolie og middelhavsurter. Bo på et af de 12 unikke værelser og vågn op til synet af de smukke vinmarker.

1 (1)

 

Rioja

finca_21finca_51

Rioja er måske en af Spaniens mest berømte vinregioner, kendt for sin mørke og krydrede rødvin. Regionen er delt op i tre zoner: Rioja Alta, Rioja Baja og Rioja Alavesa. Hver zones klima variere i forhold til varme og luftfugtighed, og giver derfor også en stor variation af smagsnuancer.

Hos Finca de los Arandinos mødes Riojas gamle vintraditioner med moderne kunst, komfort og design. I hotellets egen vinkælder produceres selvfølgelig den klassiske rioja og flere andre vine fra lokale druer. Hotellets gæster kan besøge hotellets vinkælder og se, hvor vinen bliver fremstillet og lagret. Hos Finca de los Arandinos bruger man druer af typen Tempranillo, Mazuelo og Garnacha til egen produktion af rødvin og druen Viura til hvidvin.

finca_31

Hotellets moderne interiør er designet af to af Spaniens mest kreative designere og arkitekter: Davis Delfin og Javier Arizcuren, der har valgt at holde stilen enkel, lys og nærmest skandinavisk midt i den solrige region.

1 (1)

 

Tempranillo

hacienda_11hacienda 41

Tempranillo er kendt som ”hoved-druen” i Rioja, men den står også fint alene. Hos Hacienda Zorita har man flere vine, der består af vin udelukkende af Tempranillo, blandt andet HACIENDA ZORITA Crienza Duero Valley, som har lagret i tolv måneder i franske og amerikanske egetræsfade. Det giver en smuk dybrød farve og en frugtagtig smag blandet med et hint af krydderier. En vin der blandt andet passer godt til kød, pasta, grillmad og tapas.

hacienda_31

Hacienda Zorita blev oprindeligt bygget som et munkekloster i 1366. I dag er det ikke kun et enestående hotel og vinproducent. Den originale fra-jord-til-bord-filosofi fra kloster-tiden holdes stadig i hævd. Derfor kan man finde hjemmedyrkede ingredienser i hotelkøkkenet. Enkelt, spansk og økologisk.

Byen ved Hacienda Zorita, Salamanca, er kendt som hjertet af Duero-dalen, og er unægtelig et besøg værd. Som en del af UNESCOs kulturarvsarvsliste er Salamanca med sine storslåede paladser, katedraler, kirker, muséer og restauranter, en smuk og mindeværdig by.

1 (1)

 

Syrah

ladomaine

Abadía Retuerta Le Domaine laver spændende vine af både Cabernet Sauvignon, Tempranillo og Petit Verdot, men dette spektakulære fem-stjernede vinhotel byder også på sin egen version af Syrah: Pago Garduna. Druerne kommer fra én enkelt vingård, der er plantet i kalkholdig jord mellem fyrretræer, der beskytter stokkene. Pago Garduna har vundet flere priser ved internationale konkurrencer med sin overraskende noter og eksplosioner af røde bær.

Som en del af dit ophold på Abadía Retuerta Le Domaine kan du deltage i rundvisning rundt til hotellets vinmarker, fermenteringslokalerne, vinkælderen og klosteret Santa Maria de Ruerta, der blev grundlagt tilbage i det 12. århundrede. Rundvisning afsluttes med en vinsmagning af slottets egen vinproduktion.

Indenfor på hotellets Michelin restaurant, kan du nyde vinen i selskab med det kreative, moderne spanske køkken baseret på råvarer fra områdets lokale producenter.

1 (1)

 

Verdejo

marques_41

I det billedskønne Baskerland ved floden Rio Mayor ligger vinhotellet Marques De Riscal. Udover deres fantastiske vinproduktion er hotellets største kendtegn den helt særlige arkitektur. Den smukke bygning er designet af den verdensberømte arkitekt, Frank O. Gehry, som har valgt at lave bygningen i titanium i Marque de Riscals signaturfarver: Lyserød som vinen, guld som nettet på flasken og sølv som toppen af flasken.

Marque De Riscal byder både udsøgte rød- og hvidvine. Prøv f.eks. Marques de Riscal Limousin – en vin lavet fra nøje udvalgte Verdejo-druer. Verdejo har en god syre og er fermentering og lagring i franske egefade. Vinen har en elegant og kompleks smag med noter af rosiner og ristet træ.

marques_21marques_11

 

Som en del af den ultimative vin-oplevelse skal du prøve hotellets Vinotherapie Spa. Her bruger man blandt andet vindruekernerne og andre bestanddele fra druen til at rense, berolige og berige huden med naturlige og effektive ingredienser.

1 (1)

 

Macabeo

viura_41

Vinhotellet Viura ligger mindre end halvanden times kørsel fra Bilbaos enestående Guggenheim Museum og byen Pamplona, der er bedst kendt for sit årlige tyreløb. Noget mindre dramatisk end tyreløbet er et ophold på Viura, selvom hotellets unikke arkitektur sætter sit karakteristiske præg på landskabet.

På hotellet kan du opfylde dit ønske om at blive ekspert på nogle af Spaniens bedste vine. Start din oplevelse i vinmarken, hvor du lærer, hvilken betydning dyrkningen af jorden har for det færdige produkt. I vinkælderen oplever du vinens forskellige stadier: Fermentering, lagring og tapning. Til sidst får du et udvidet kendskab til vinsmagningens teknikker. Prøv blandt andet hvidvin lavet på Macabeo-druen, der er en af de spændende, lokale druer. Den har en let krop og indeholder en let syre, hvilket gør den til det perfekte match for fisk og skaldyr.

viura_51

Besøger du Viura i høstsæsonen, kan du også få den fulde oplevelse af vinhøsten og dens teknikker. Viura har desuden valgt at gøre hotellet til en bæredygtig og miljøvenlig oplevelse ved at tilbyde høj kvalitet og service sammen med de højeste standarder for miljømæssigt ansvar.

1 (1)